Ypsilon frá Holtsmula

Nu med 21 totalbedömda avkommor. 13% av hans avkommor är därmed bedömda.

Ypsilon är född på Island 1994 och uppfödare är Lisbeth och Sigurdur Saemundsson på den kända gården Holtsmuli där dom fött upp många bra hästar av mycket bra stam, bland annat efter hingsten Orri. Det var med blandad förvåning när Ypsilon lämnade landet då många hade förväntat sig en hel del av honom, han hade tidigt blivit en kändis inom landet Men sommaren 2000 såldes Ypsilon till Susanne Sjöström. Med sig i bagaget hade han sin andraklassbedömning som han fick maj/juni 2000. Ypsilons speciella kännetecken är hans enorma man och pannlugg som han fick poängen 10.0 på sin bedömning på Island sommaren 2000. Han har fem mycket bra gångarter och i hagen väljer han oftast traven varvat med galopp och en och annan passläggning. Att Ypsilon är en mycket bra häst råder det inget tvivel om, hans helsyskon Ymir, Yrdlingur, Yrja och Ylja är alla bedömda i förstaklass. 

P g a hans skada har han inte kunnat visas om till den klass han så väl förtjänar och får nu istället visa sina kvalitéer genom sina avkommor. En av dessa är stoet Dúsa frá Húsavik, totalt kom hon på 4:e plats i 6-årsklassen på LM06 med totalen 8.40. Se mer av Dúsa på: http://www.husavikurhestar.is/.

Ett andra sto värt att nämna är Vaenting frá Ketilsstödum bedömd totalt 8.06 (4-g) som i juli 2007 såldes för 3.000.000 isk efter fantastiska prestationer på vårens och sommarens tävlingar på Island. 2009 visades 4 åringen Seidur från Gröna Gången, gick in i förstaklass totalt, både ext och rid i förstaklass. Seidur är har nu en totalbedömning på 8.39. En annan manfager avkomma är Keilir från Gröna Gången som är 4-gångare. Han har totalen 7.91, 10.0 för man och svans och med massor kvar att utveckla. Keilir är numera kastrerad och ska satsas på för enbart tävling. 2010 visades fler avkommor, nämnas bör Prinsessa från Gröna Gången som fick en förstaklassbedömning totalt. Även ett fyraårssto, Morgunsól från Visala visades, dock bara exteriört men fick då en poäng på 8.06. 2011 visades ytterligare några hästar, bland annat den 6 åriga valacken Smari från Virö som blev bästa valack på Romme. Han fick total 7.84 med en exteriör på 8.29. Exteriört fick också Kringla från Gröna Gången 8.24 och Tristan från Gröna Gången 8.18. Tristan totalvisades som 5-åring på Sundbyholm 2012 och fick då en total på 7.86, han var ofokuserad och spänd, första gången på en bana. Han kommer att visas om framöver. Tristan blev som sin bror, bästa häst i sin kategori.

Ypsilon har många fina avkommor efter sig och numera finns det 21 stycken fullbedömda efter honom. Dúsa, Vaenting, Seidur och Prinsessa är bedömda i klass 1 och sedan finns det ytterligare 17 stycken  fullbedömda hästar efter honom, alla utom fyra av dessa är fyrgångare.

Ypsilon är friröntgad november 2000 samt januari 2002. Ypsilon är förstås också helt eksemfri och de stoägare som är intresserade av att använda Ypsilon är välkomna att besöka oss och Ypsilon. Fr o m februari 2004 är Ypsilon triangelmärkt p g a den senskada han har ådragit sig på vänster framknä. Han får förstås användas aveln, godkänt av SH och SIF.

Se även Ypsilons bildgallerier:

Ypsilon frá Holtsmula

Ypsilon frá Holtsmula